top of page
  • Szerző képetakacs.jozsef

Vajon ki a legjobb POS terminál szolgáltató?

Több tízezer vállalkozás számára rohamosan közeleg a kötelező elektronikus fizetés bevezetésének határideje: 2021. január 1. Szorít az idő, így gyorsan kell okosan dönteni, azonban a nagy átfogó tesztemből világosan kiderül, hogy a legjobb kártyaelfogadói konstrukciót a bankfüggetlen Fizetési Pont kínálja.

Lássuk a részleteket!

Első lépésként felmértem a piacot, azaz elkezdtem az interneten POS terminál szolgáltatók után kutatni. Ekkor kialakítottam egy listát a Magyarországon elérhető POS terminál szolgáltatókról, és mindegyiktől kértem árajánlatot.


Az ajánlatok és a honlapokon található információk alapján a következő megállapításra jutottam:


Összevetve a szolgáltatók ajánlatait, szolgáltatásait és a személyes tapasztalataimat jelenleg a Fizetési Pont adja a legjobb szolgáltatást a legjobb áron. Amellett, hogy náluk a legolcsóbb a szolgáltatás, kizárólag a Fizetési Pontnál érhető el a 80.000 forintos állami támogatás és náluk a legbővebb a plusz bevételt hozó szolgáltatások köre.

 

Nézzük a részletes összehasonlítást:


Árajánlat összeállításának sebessége, annak átláthatósága


Az árajánlat írása szerintem egy külön tudomány. És ki kell jelenteni, hogy azok értelmezése sem mindig egyszerű.


A leggyorsabban a Fizetési Ponttól és a K&H Banktól kaptam árajánlatot, ők már az elküldött e-mailemre másnap válaszoltak. A többi szolgáltató, vagy csak napok múltán, vagy egyáltalán nem reagált kérésemre.


A kapott árajánlatokat leggyorsabban a Fizetés Pont, a K&H Bank, a MyPOS, az EasyPOS és a Vodafone ReadyPay esetén tudtam értelmezni, a többi ajánlat több órás olvasgatás és lapozgatás után vált érthetőbbé.

 

Értékesítők felkészültsége, modora


Minden szolgáltató máshogy kommunikál az érdeklődőkkel. Van, aki kizárólag e-mailben, mint például a SumUp, a legtöbben viszont telefonon. Már az árajánlatkérést követően felhívott a legtöbb szolgáltató, akiktől utána kaptam is ajánlatot és tisztáztunk 1-2 adatot, valamint válaszoltak a kérdéseimre.


Ez azért lehet fontos tényező, mert a későbbi ügyintézés során is elképzelhető, hogy beszélni kell a céggel és jobb érzés egy kedves embert felhívni és az ő segítségével ügyet intézni.


Elmondható, hogy a telefonos munkatársak minden szolgáltatónál igyekeztek nagyon segítőkészek lenni, még akkor is, ha kevésbé voltak felkészülve a termékük tulajdonságaiból. Ami nekem nagyon zavaró volt, hogy a beszélgetések során többen is szidták a konkurenciát. Úgy gondolom, ez nem megengedhető viselkedés, hiszen ha csak a konkurencia gyalázásával tudnak új ügyfeleket szerezni, akkor az már régen rossz.


A K&H Bank, a Fizetés Pont és a Global Payments ügyintézői bizonyultak számomra a legfelkészültebbnek és legsegítőkészebbnek.

 

Termináltelepítés vállalt határideje


A terminálok kiszállítását és beüzemelését a szolgáltatók különböző határidővel vállalják, van olyan szolgáltató, akinél a szerződéskötést követően akár 3 hetet is kell várni a telepítésre, ami lássuk be, a mai világban már túl hosszú idő.


A MyPOS és a Fizetési Pont 2-3 napon belül vállalja a telepítést.

 

Forgalmi minimum elvárás


Egyes szolgáltatók csak akkor engedik, hogy igénybe vedd a termináljukat, ha elérsz egy minimum forgalmat. Ezzel lényegében a kisebb forgalmú boltokat kizárják.


Ilyen, kisebb forgalmú üzleteket kizáró szolgáltató például az OTP Bank.

 

Árak


Természetesen a bankkártya elfogadása nem ingyenes szolgáltatás. Azonban nem kell drágának lennie!


Így az egyik legfontosabb szempont a megfelelő szolgáltató kiválasztása során az ár. Nézzük meg részletesen a kapott árajánlatokat:


* A cikk megjelenéséig az OTP Bank, a CIB Bank és a SIX/Novopayment nem küldött árajánlatot.


A beérkezett árajánlatok alapján a legolcsóbb árat a Fizetési Pont biztosítja.

 

Bankszámlavezetési kedvezmény


Mivel a POS terminál üzemeltetéséhez szükség van egy bankszámlára, ezért azt is vizsgáltam, milyen lehetőségeket biztosítanak, nyújtanak- e kedvezményeket az egyes szolgáltatók a bankszámlavezetés díjából.


A Fizetési Pont, a K&H Bank, valamint a MyPOS kedvezményes számlacsomagokat kínálnak a POS termináljaik üzemeltetőinek. Ami meglepett, hogy a másik három bank, akiket vizsgáltam, nem ad semmi kedvezményt, a többi nem banki szolgáltató pedig nem biztosít bankszámlát.

 

80.000 forint vissza nem térítendő állami támogatás


Még 2016. decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma már Pénzügyminisztérium) meghirdetett programjának segítségével azon kereskedők, akiknek 2017. november 1-én nem volt érvényes POS terminál szerződésük 80.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatásra váltak jogosulttá új terminál beszerzése során.


Az állami támogatás ma már csak a Fizetési Pontnál igényelhető, azonban csak korlátozott számban elérhető. Érdemes tehát mielőbb élni ezzel a lehetőséggel, amíg még igénybe vehető.

 

Bevétel jóváírásának sebessége


A terminálon elért bevételünket a szolgáltatók különböző időtartam alatt írják jóvá saját számlánkon, van, aki azonnal, vannak viszont, akik csak 5 munkanap után, ami valljuk be, a mai világban már nem elfogadható.


A vizsgált szolgáltatók közül a Fizetés Pont és a Global Payments 24 órán belül, míg a MyPOS és az EasyPOS azonnal jóváírják bevételünket bankszámlánkon. Itt azért megjegyezném, hogy a 24 órán belüli teljesítés is teljesen rendben van, és nem feltétlenül jelent egy egész napot. A Fizetési Pontnál például mindig a kora reggeli órákban történik az előző napi forgalom jóváírása, így a késői órákban bonyolított tranzakciók esetében már néhány óra múlva meg is érkezik a bevétel vállalkozói számlánkra.

 

Értéknövelt szolgáltatások és abból származó esetleges bevételek, kedvezmények


Vannak olyan, úgynevezett okos POS terminálok, amik a bankkártyás fizetésen kívül egyéb szolgáltatások nyújtására is alkalmasak. Egyes szolgáltatások igénybevétele után a szolgáltató kedvezményeket ad Neked bizonyos díjakból (például mobiltelefon egyenlegének feltöltése, közüzemű számlák befizetése, Príma Gázpalackok vásárlása után).


A rendelkezésemre álló információk alapján úgy tudom, hogy jelenleg csak a Fizetési Pont biztosítja azt a lehetőséget, hogy kedvezményeket kaphass a terminálon értékesített szolgáltatások után.


17 724 megtekintés
bottom of page