top of page
  • Szerző képetakacs.jozsef

Vajon ki a legjobb POS terminál szolgáltató?

Több tízezer vállalkozás számára rohamosan közeleg a kötelező elektronikus fizetés bevezetésének határideje: 2021. január 1. Szorít az idő, így gyorsan kell okosan dönteni, azonban a nagy átfogó tesztemből világosan kiderül, hogy a legjobb kártyaelfogadói konstrukciót a bankfüggetlen Fizetési Pont kínálja.

Lássuk a részleteket!

Első lépésként felmértem a piacot, azaz elkezdtem az interneten POS terminál szolgáltatók után kutatni. Ekkor kialakítottam egy listát a Magyarországon elérhető POS terminál szolgáltatókról, és mindegyiktől kértem árajánlatot.


Az ajánlatok és a honlapokon található információk alapján a következő megállapításra jutottam:


Összevetve a szolgáltatók ajánlatait, szolgáltatásait és a személyes tapasztalataimat jelenleg a Fizetési Pont adja a legjobb szolgáltatást a legjobb áron. Amellett, hogy náluk a legolcsóbb a szolgáltatás, kizárólag a Fizetési Pontnál érhető el a 80.000 forintos állami támogatás és náluk a legbővebb a plusz bevételt hozó szolgáltatások köre.

 

Nézzük a részletes összehasonlítást:


Árajánlat összeállításának sebessége, annak átláthatósága


Az árajánlat írása szerintem egy külön tudomány. És ki kell jelenteni, hogy azok értelmezése sem mindig egyszerű.


A leggyorsabban a Fizetési Ponttól és a K&H Banktól kaptam árajánlatot, ők már az elküldött e-mailemre másnap válaszoltak. A többi szolgáltató, vagy csak napok múltán, vagy egyáltalán nem reagált kérésemre.


A kapott árajánlatokat leggyorsabban a Fizetés Pont, a K&H Bank, a MyPOS, az EasyPOS és a Vodafone ReadyPay esetén tudtam értelmezni, a többi ajánlat több órás olvasgatás és lapozgatás után vált érthetőbbé.

 

Értékesítők felkészültsége, modora


Minden szolgáltató máshogy kommunikál az érdeklődőkkel. Van, aki kizárólag e-mailben, mint például a SumUp, a legtöbben viszont telefonon. Már az árajánlatkérést követően felhívott a legtöbb szolgáltató, akiktől utána kaptam is ajánlatot és tisztáztunk 1-2 adatot, valamint válaszoltak a kérdéseimre.


Ez azért lehet fontos tényező, mert a későbbi ügyintézés során is elképzelhető, hogy beszélni kell a céggel és jobb érzés egy kedves embert felhívni és az ő segítségével ügyet intézni.


Elmondható, hogy a telefonos munkatársak minden szolgáltatónál igyekeztek nagyon segítőkészek lenni, még akkor is, ha kevésbé voltak felkészülve a termékük tulajdonságaiból. Ami nekem nagyon zavaró volt, hogy a beszélgetések során többen is szidták a konkurenciát. Úgy gondolom, ez nem megengedhető viselkedés, hiszen ha csak a konkurencia gyalázásával tudnak új ügyfeleket szerezni, akkor az már régen rossz.


A K&H Bank, a Fizetés Pont és a Global Payments ügyintézői bizonyultak számomra a legfelkészültebbnek és legsegítőkészebbnek.

 

Termináltelepítés vállalt határideje


A terminálok kiszállítását és beüzemelését a szolgáltatók különböző határidővel vállalják, van olyan szolgáltató, akinél a szerződéskötést követően akár 3 hetet is kell várni a telepítésre, ami lássuk be, a mai világban már túl hosszú idő.


A MyPOS és a Fizetési Pont 2-3 napon belül vállalja a telepítést.

 

Forgalmi minimum elvárás


Egyes szolgáltatók csak akkor engedik, hogy igénybe vedd a termináljukat, ha elérsz egy minimum forgalmat. Ezzel lényegében a kisebb forgalmú boltokat kizárják.


Ilyen, kisebb forgalmú üzleteket kizáró szolgáltató például az OTP Bank.

 

Árak


Természetesen a bankkártya elfogadása nem ingyenes szolgáltatás. Azonban nem kell drágának lennie!


Így az egyik legfontosabb szempont a megfelelő szolgáltató kiválasztása során az ár. Nézzük meg részletesen a kapott árajánlatokat:


* A cikk megjelenéséig az OTP Bank, a CIB Bank és a SIX/Novopayment nem küldött árajánlatot.


A beérkezett árajánlatok alapján a legolcsóbb árat a Fizetési Pont biztosítja.

 

Bankszámlavezetési kedvezmény


Mivel a POS terminál üzemeltetéséhez szükség van egy bankszámlára, ezért azt is vizsgáltam, milyen lehetőségeket biztosítanak, nyújtanak- e kedvezményeket az egyes szolgáltatók a bankszámlavezetés díjából.


A Fizetési Pont, a K&H Bank, valamint a MyPOS kedvezményes számlacsomagokat kínálnak a POS termináljaik üzemeltetőinek. Ami meglepett, hogy a másik három bank, akiket vizsgáltam, nem ad semmi kedvezményt, a többi nem banki szolgáltató pedig nem biztosít bankszámlát.

 

80.000 forint vissza nem térítendő állami támogatás


Még 2016. decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium (ma már Pénzügyminisztérium) meghirdetett programjának segítségével azon kereskedők, akiknek 2017. november 1-én nem volt érvényes POS terminál szerződésük 80.000 Ft vissza nem térítendő állami támogatásra váltak jogosulttá új terminál beszerzése során.


Az állami támogatás ma már csak a Fizetési Pontnál igényelhető, azonban csak korlátozott számban elérhető. Érdemes tehát mielőbb élni ezzel a lehetőséggel, amíg még igénybe vehető.

 

Bevétel jóváírásának sebessége


A terminálon elért bevételünket a szolgáltatók különböző időtartam alatt írják jóvá saját számlánkon, van, aki azonnal, vannak viszont, akik csak 5 munkanap után, ami valljuk be, a mai világban már nem elfogadható.


A vizsgált szolgáltatók közül a Fizetés Pont és a Global Payments 24 órán belül, míg a MyPOS és az EasyPOS azonnal jóváírják bevételünket bankszámlánkon. Itt azért megjegyezném, hogy a 24 órán belüli teljesítés is teljesen rendben van, és nem feltétlenül jelent egy egész napot. A Fizetési Pontnál például mindig a kora reggeli órákban történik az előző napi forgalom jóváírása, így a késői órákban bonyolított tranzakciók esetében már néhány óra múlva meg is érkezik a bevétel vállalkozói számlánkra.

 

Értéknövelt szolgáltatások és abból származó esetleges bevételek, kedvezmények


Vannak olyan, úgynevezett okos POS terminálok, amik a bankkártyás fizetésen kívül egyéb szolgáltatások nyújtására is alkalmasak. Egyes szolgáltatások igénybevétele után a szolgáltató kedvezményeket ad Neked bizonyos díjakból (például mobiltelefon egyenlegének feltöltése, közüzemű számlák befizetése, Príma Gázpalackok vásárlása után).


A rendelkezésemre álló információk alapján úgy tudom, hogy jelenleg csak a Fizetési Pont biztosítja azt a lehetőséget, hogy kedvezményeket kaphass a terminálon értékesített szolgáltatások után.


17 704 megtekintés

2 Comments


Unknown member
Jul 16, 2020

Kedves Márk! Köszönöm a hozzászólást! Jól írja, a magyar POS terminál szolgáltatók mellett szól többek között a magyar nyelvű ügyfélszolgálat, gördülékenyebb ügyintézési folyamatok, hazai szerviz háttér, a rendszerint azonnali, de legkésőbb másnapi tranzakciójóváírás. Ezeken felül pedig a hazai szolgáltatóknál az elszámolás pénzneme forint, így nem kell aggódni az árfolyam ingadozás okozta költségnövekedés miatt sem.

Like

Márk Fülöp
Márk Fülöp
Jul 15, 2020

Az EasyPOS a Fizetési Pont és a MyPOS között vacilláltunk, de végül a Fizetési Pontra esett a választásunk. Első sorban az győzött meg, hogy magyar szolgáltatóról van szó, szóval ha bármilyen probléma adódna, akkor tudunk lépni. Ugyan eddig még nem volt semmi gond, de azért odafigyelünk.

Like
bottom of page