top of page
  • Szerző képetakacs.jozsef

POS terminál: az ICH++ árazás buktatói

Mivel hamarosan lejár a termináligénylés határideje (január 1-től mindenkinek biztosítania kell az elektronikus fizetést, aki online pénztárgépet használ), több ezren viszont még most sem döntötték el, honnan szerzik azt be, érdemes néhány alapfogalmat is tisztázni. Az egyik legfontosabb ezek közül az ún. ICH++ árazás.


A hazai piacon több szolgáltató is használja ezt az árazási modellt, aminek azonban lehetnek olyan hátrányai, amiről a kereskedők nem feltétlen tudnak.


A bankok és szolgáltatók ugyanis, akik az ICH++ árazást használják, a kereskedői jutalékot teszik nyilvánossá, ami alapvetően nagyon kedvező ajánlatnak látszik. Ehhez viszont még hozzászámolják az ICH díjat - ez az “interchange” rövidítése, ami a bankközi jutalékot jelenti.

Ehhez pedig hozzájön még a rendszerhasználati díj, amit a kártyatársaságnak kell továbbfizetni - vagyis ez nem a szolgáltat bevételét gyarapítja, hanem továbbhárított költség, amit a kereskedőktől vonnak le.


A rendszerdíjat mindig az egyes tranzakciók után számolják fel, vagyis minél többen és többet fizetnek az üzletünkben kártyával, a díj annál magasabb.


Az ICH díj szintén változhat, erről a kártyatársaságok és az elfogadó bankok ilyenkor külön tájékoztatják a velük szerződött kereskedőket. Ezt a díjat a nemzetközi kártyatársaságok állapítják meg, nem pedig a hazai bankok vagy szolgáltatók.


Érdemes tehát óvatosnak lenni, és több ajánlatot is kikérni, mielőtt elhatározásra jutunk, hogy melyik szolgáltatótól vagy banktól igénylünk terminált, az ilyen költségekkel ugyanis már rövid távon is sokkal többet fizethetnek adott esetben, mint amivel előzetesen számoltunk.
55 megtekintés
bottom of page